Pet dana u BiH – Dobrodošli u zemlju u obliku srca!

_DSC2051.jpg

Kratki Info
Dan 1
Dolazak u Sarajevo, transfer do hotela. Check-in u hotelu odabrane katgorije. Popodnevna kratka tura upoznavanja sa historijskim znamenitostima grada.
Dobićete osnovne infromacije o historiji, geografiji kao i klimi grada. Saznajte kako se kretati uskim uličicama starog dijela grada i gdje su najbolja kulturna dešavanja, kao i noćni život.
Popodne je rezervisano za večeru u tradicionalnom bosanskom restoranu.
Dan 2
Nakon doručka pridružite se našoj turi Doba nesreće. Saznajte kako je bilo živjeti bez hrane, struje, vode, plina, kako su djeca išla u školu i kakav je bio kulturni i sportski život. Po dolasku u muzej Tunel, proći ćete kroz 20 m originalnog tunela i pogledati film o ratu u Sarajevu nakon čega će vam vodič objasniti ulogu Tunela u opsadi grada, njegovu izgradnju, način korištenja, te rado odgovoriti na sva vaša pitanja.
Nakon povratka u grad, pravimo kratku pauzu za bosansku kafu što će biti lijep uvod u našu Jedi, moli, voli turu.
Posjetimo zajedno Vijećnicu/bilblioteku, ulice Bravadžiluk i Kazandžluk sa starim zanatima koje postoje od XV stoljeća, Baščaršiju – srce osmanske arhitekture, karavan-saraj i mnogo više.
Najbolji dio ture je kušanje gastronomske ponude grada. Prvo vas vodimo na ćevape, poslije idemo na burek a na kraju završavamo sa bosanskim afrodizijakom – baklavom. Saznat ćete zašto Sarajevo ima naziv Evropski Jerusalem i šta ovaj grad čini tako unikatnim. Uočite liniju između dva svijeta – istočnog i zapadnog.
Večera u jednom od tradicionalnih restorana.
Dan 3
Nakon doručka posjeta Hercegovini. Naše prvo stajanje je u Jablanici, gradiću koji je prikazan u fimu Orsona Welsa Bitka na Neretvi. Dalje nastavljamo prema Počitelju, neprocjenjivom dragulju arhitekture gdje se susreću orijentalni i mediteranski stil.
Uske i brdovite ulice će vas odvesti na sami vrh gradića, na tvrđavu koja gleda na rijeku Neretvu kao i okolne puteve. Uživat ćete u prelijepom pogledu na kanjon rijeke Neretve kao i Mostar i njegovu bogatu historijsku baštinu. Na putu za Sarajevo imat ćemo priliku kušati lokalna domaća vina – Blatinu (crno vino) i Žilavku (bijelo vino). Povratak u Sarajevo u kasnim popodnevnim satima.
Dan 4
Dan počinje posjetom prelijepom parku prirode Vrelo Bosne. Cijelo područje je jedan veliki park isprepleten izvorima koji su povezani mostovima te biciklističkim i šetačkim stazama. Kao sredstvo prevoza koristit ćemo kočije i preći 3, 5 km dugu Veliku aleju.
Turu nastavljamo posjetom najvišem i najizolovanijem planinskom selu u BiH koje se nalazi na 1500 m nadmorske visine. Tradicionalni srednjevjekovni način života dinarskih gorštaka ovdje se i dalje njeguje. Ovdje žene i dalje nose tradicionalne narodne nošnje kakve su nosile prije nekoliko stoljeća.
Ručak će biti organiziran u planinskom domu (brvnari). U popodnevnim satima povratak za Sarajevo. Slobodno predvečerje za uživanje u šetnjama kroz Sarajevo ili posjetu lokalnim barovima.
Dan 5
Jutro rezervisano za slobodno vrijeme. Odjava iz hotela i odlazak.

3*hotel4*hotel5*hotel
399 EUR439 EUR519 EUR